Висши американски и европейски дипломати търсят начин да предотвратят разширяването на войната

...
Висши американски и европейски дипломати търсят начин да предотвратят разширяването на войната
Коментари Харесай

Западът продължава да се опитва да спре разпространението на войната в Газа

Висши американски и европейски дипломати търсят начин да предотвратят разширението на войната в Газа в Близкия изток, само че три месеца след началото на спора непрестанното кръвопролитие акцентира компликациите, пред които са изправени, написа " Ройтерс ".

Израелски самолети са стреляли по палестински екстремисти, които са атакували техни войски в окупирания Западен бряг в неделя, споделиха военните, а палестински здравни чиновници оповестиха, че шестима палестинци са били убити при удара.

Израелски граничен служител на реда беше погубен, а други бяха ранени, когато автомобилът им беше ударен от взривно устройство по време на интервенции в град Дженин на Западния бряг, оповестиха военните и полицията.

Обстановката на Западния бряг беше във най-окаяното си положение от десетилетия насам, даже преди нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври. Конфронтациите на Западния бряг набъбнаха внезапно, откогато израелските сили започнаха своята ответна атака против Газа, опустошавайки палестинския анклав в сремежът си да унищожат терористичната формация.

На Западния бряг стотици палестинци бяха убити в конфликти с израелски бойци и заселници през последните седмици, а израелската армия извърши хиляди арести.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел бяха на обособени пътувания в района, с цел да се опитат да потушат разпространяването на войната в Ливан, Западния бряг и морските пътища на Червено море.

Блинкън беше в Йордания в неделя, след спирки в Турция и Гърция, докато Борел пътува до Ливан. И двамата споделиха, че техен приоритет е потушаването на последствията от войната в Газа.

" Имаме натоварен фокус върху предотвратяването на разпространяването на този спор ", сподели Блинкън, който също ще пътува до Израел, Западния бряг, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет по време на четвъртата си обиколка на района.

Израелският боен представител контраадмирал Даниел Хагари направи резюме на офанзивата в събота, като сподели, че израелските сили са приключили демонтирането на военната инфраструктура на " Хамас "  в северната част на Газа и са умъртвили към 8000 бойци в тази област.

" Сега сме фокусирани върху разбиването на " Хамас " в центъра и на юг от линията (Газа) ", сподели той на онлайн брифинг.

" Боевете ще продължат през 2024 година Ние действаме съгласно проект за реализиране на задачите на войната, за разтрошаване на Хамас на север и юг ", сподели Хагари.

По думите на израелски управляващи при атаката на " Хамас " в Южен Израел на 7 октомври загинаха 1200 души, а 240 бяха взети за заложници. Смята се, че повече от 100 заложници към момента са арестувани от Хамас.

Офанзивата на Израел до момента е убила 22 722 палестинци, съгласно палестински здравни чиновници в събота. Данните за жертвите на палестинското министерство на здравеопазването не вършат разлика сред бойци и цивилни, само че министерството сподели, че 70% от починалите в Газа са дами и хора под 18 години.

През последните дни Израел алармира за прекосяване към по-целенасочена битка против " Хамас ", до момента в който е изправен пред международен натиск заради възходящия брой на цивилните жертви и филантропичната рецесия в Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР